Monstera deliciosa, paprastai vadinama „šveicariško sūrio augalu“, yra išskirtinis ir populiarus atogrąžų augalas, priklausantis Araceae šeimai. Kilusi iš atogrąžų miškų pietų Meksikoje ir Centrinėje Amerikoje, Monstera deliciosa tapo populiariu dekoratyviniu augalu ir kambariniu augalu visame pasaulyje. Labiausiai išsiskiriantis Monstera deliciosa bruožas - dideli, blizgantys ir giliai skiautėti lapai, kurie bręstant dažnai natūraliai suskilinėja ir pasidengia skylutėmis. Dėl skylučių lapuose (fenestracijų) ir yra kilęs pavadinimas „šveicariško sūrio augalas“. Natūralioje aplinkoje Monstera deliciosa gali augti kaip vijoklinis augalas, prisitvirtinantis prie medžių. Auginama kambaryje kaip vazoninis augalas, ji paprastai pasiekia 180-200 cm aukštį, tačiau gali užaugti ir didesnė, jei jai suteikiama vietos ir atramos. Tinkamai prižiūrint, tai gali būti palyginti mažai priežiūros reikalaujantis kambarinis augalas.
Monstera puikia jaučiasi užtemdytame kampe
Monstera deliciosa priežiūra
Šviesa monsterai: Geriausiai auga šviesioje, netiesioginėje šviesoje. Gali pakęsti prastesnį apšvietimą, tačiau tuomet auga ne taip intensyviai. Mėgsta šiltą temperatūrą ir gerai laikosi įprastoje patalpų temperatūroje - 18-24 °C.
Monsteros laistymas ir drėgmė: Tarp laistymų leiskite išdžiūti viršutiniam dirvožemio sluoksniui. Perlaistymas gali sukelti šaknų puvimą, todėl labai svarbu neleisti augalui stovėti permirkusioje dirvoje. Naudokite gerai drenuojamą vazonų mišinį, kuriame gausu organinių medžiagų. Augalas gali prisitaikyti prie vidutinės namų drėgmės, bet monstera labiau mėgsta didesnę drėgmę. Naudinga reguliariai drėkinti arba šalia pastatyti oro drėkintuvą. Augalui bręstant, jam gali būti naudinga tam tikra atrama jo vijokliniams augalams. Stabilumą gali padėti užtikrinti kuolai arba samanų stulpas.
Monsteros dauginimas: Monstera deliciosa gali būti dauginama stiebo auginiais. Auginiai gali būti įšaknydinami vandenyje arba tiesiai į dirvą. Prieš sodinant patartina leisti nupjautam galui peraugti.
Monsteros vaisiai: Gimtojoje augavietėje augalas subrandina valgomus vaisius, vadinamus monsteros vaisiais. Teigiama, kad vaisių skonis primena banano ir ananaso derinį. Tačiau, neprinokusiuose vaisiuose yra oksalo rūgšties - medžiagos, kuri naudojama medienai balinti ir metalui valyti nuo rūdžių. Paragavus neprinokusio monsteros vaisiaus, patiriamas stiprus gerklės ir odos sudirginimas. Kambaryje arba netinkamame klimate auginamas augalas vaisių dažniausiai neaugina.
Monsteros toksiškumas: Monstera deliciosa sudėtyje yra kalcio oksalato kristalų, kuriuos prarijus galimas sudirgimas. Augalą būtina laikyti atokiau nuo naminių gyvūnų ir vaikų.
Panašūs straipsniai
Melsvoji pasiflora
Melsvosios pasifloros auginimas, melsvosios pasifloros priežiūra, melsosios pasifloros vaisiai
Kalija
Kaip auginti kaliją, kalijos auginimas
Avokado medis
Avokado medžio auginimas, kaip prižiūrėti avokado medį
Filodendras
Filodendro auginimas, kaip rūpintis filodendru.
Difenbachija
Kaip prižiūrėti difenbachiją, difenbachijos auginimas
Juka
Jukos auginimas, kaip prižiūrėti juką, geriausios jukos auginimo sąlygos
Kalėdinis kaktusas
Kaip rūpintis kalėdiniu kaktusu, plokštenio priežiūra.
Monstera
Monsteros auginimas, kaip auginti monsterą, monsteros deliciosa priežiūra
Strelicija
Strelicijos auginimas, strelicijos augimo sąlygos
Dirvos rūgštingumas pH
Dirvos pH, koks jis kokiam augalui reikalingas?
Aglaonema
Kaip rūpintis aglaonema, aglaonemos auginimas, aglaonemos priežiūra
Sansevjera
Sansevjeros auginimas, kaip rūpintis sansevjera
Straipsniai
Instrukciniai straipsniai abėcėlės tvarka