Virtuvės įrengimas

Virtuvės įrengimas – planavimas, baldai ir buitinė technika

1113
virtuves irengimas
Virtuvės įrengimas

Šiuolaikinės virtuvės yra daugiafunkcinės patalpos, kuriose gaminamas maistas ir bendraujama. Kaip pasiekti skirtingų veiklų vientisumą, kad  virtuvė būtų ir jauki, ir funkcionali?

Sofą nesudėtinga pakeisti, tačiau virtuvės remontas ir keitimas sudėtingesnis. Todėl vadovaudamiesi patarimais ir savo patirtimi gerai apgalvokite, kad virtuvė bent dešimtmetį būtų patogi maisto gaminimui ir jauki bendravimui.  Pirmiausia ji turi būti ergonomiška ir atliepti viso būsto interjero stilių.

Virtuvės stilius

Kadangi dažniausiai virtuvės yra atviros, jose stengiamasi išlaikyti bendrą viso interjero stilistiką. Tad galima sakyti, kad kiek yra interjero stilių, tiek gali būti ir virtuvės stilių, tiksliau – virtuvės baldų stilių: nuo klasikinio, Provanso iki minimalistinio ir urbanistinio. Retai kas renkasi kaimiško tipo stilių ir kaimiško tipo virtuves, nebent užmiesčio sodyboje. Vyrauja minimalistinis, skandinaviškas, industrinis, modernūs stiliai, dažniausiai jie tarpusavyje miksuojami ir kuriama eklektika.

virtuves stilius
Įvairių stilių samplaika, jungiamasis jų elementas – natūralios medžiagos.

Tiesa, kadangi šiuolaikinės virtuvės erdvė yra atvira ir sujungta su gyvenamąja zona, labai dažnai stengiamasi virtuvę tarsi neutralizuoti – padaryti nepastebimą. Ji praranda daugelį ankstesnių atributų – atviras lentynas ir spinteles su jose išdėliotais indais, prieskonių indeliais, ant sienos kabančiais šaukštais ir samčiais ir kt. Tai savaime diktuoja ir atitinkamus sprendimus.

XXI amžiaus trečiojo dešimtmečio virtuvėse vis labiau įsigali monolitiniai virtuvės blokai su tamsiais arba pasteliniais fasadais,  metalo akcentai, akmens arba jo imitacijos stalviršiai, akmens, medžio faktūros, išmanūs prietaisai, kurie veikia savarankiškai. Šiuolaikinės virtuvės yra daugiafunkcinės patalpos, tuo pačiu jaukios ir funkcionalios bei minimalistinės. Tai yra naujausios virtuvės madų tendencijos, pradėjusios formuotis pirmaisiais XXI amžiaus dešimtmečiais.

moderni-virtuve
Monolitiniai spintelių ir salos blokai bei griežtos aiškios linijos – šiuolaikinės modernios virtuvės išraiška.

Verta atskirai paminėti virtuvės salą – tai valgymo ir poilsio zona, prie kurios būtinos patogios sėdėjimo vietos, nes antraip šis baldas neteks savo funkcionalumo. Sala gali būti ir darbinis paviršius su kaitlente, virš jos gali kabėti garų surinktuvas. Tokiu atveju sėdėjimo vietos turėtų būti toliau nuo viryklės.

virtuves sala
Prie virtuvės salos turi būti patogu sėdėti.

Vis dažniau virtuvės sala tampa pagrindiniu virtuvės baldu, kuriame yra darbastalis ir integruota plautuvė su kaitlente. Toks baldas kartu yra ir valgomojo stalas,  jis jungia svetainės ir virtuvės erdves, prie sienos komponuojamas tik spintelių blokas ir šaldytuvas, orkaitė, mikrobangų krosnelė. Tačiau sala yra baldas, kuris turi būti apeinamas iš visų pusių, todėl jai reikia skirti pakankamai vietos, prie jos turi būti patogu gaminti, sėdėti. Nuo salos iki spintelių turi likti mažiausiai 1 m tarpas. Virtuvės salą reiktų numatyti būsto projektavimo etape, nes reikalinga iki jos atvesti elektrą, jei planuojama plautuvė – būtinas vandens įvadas ir kanalizacija.

Virtuvės apšvietimas

Apšvietimas – nepastebimas virtuvės elementas, išskyrus atvejus, kai įrengtas netinka­mai. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad šviesa nekristų į akis ir neakintų gaminant maistą. Taigi šviestuvus reikėtų pro­jektuoti taip, kad ant maisto gaminimo paviršiaus nekristų šešėliai. Virtuvės darbo zona bus apšviesta tinkamiausiai, jei viršutinių spintelių apačioje įmontuosite šviestuvus – aiš­kiau matysite ruošiamą maistą.

virtuves apsvietimas
Minimalistinė virtuvė ir apšvietimo sprendimas. Interjero autoriai Vitalijus Jankūnas ir Marius Morkūnas.

Labai dažnai virtuvės apšvietimas prisimenamas tik sustačius baldus. Tai klaida. Virtuvės zonai skirtą LED juostą reikėtų numatyti dar pačioje statybų pradžioje.  Labai patogu LED apšvietimą integruoti į stalčius, spinteles, juose  galima paslėpti lempas, juostas, transformatorius. Įrengus LED apšvietimą balduose sukuriamas apšvietimas ir šviesos dekoras, taupoma elektros energija. Patogioje virtuvėje turėtų būti įrengtas bendras patalpos apšvietimas, darbastalio apšvietimas po viršutinėmis spintelėmis, apšvietimas po gartraukiu.

Virtuvės planas ir baldai

Kadangi daugeliu atvejų virtuvė jau nebėra atskira patalpa, jai skiriamas plotas svetainės erdvėje ir paprastai jis būna numatomas projektavimo etape.

Dažniausios virtuvės baldų ir įrangos išdėstymo formos yra linija, lygiagretė, „L“ ir „U“ formos. Bet kuriuo atveju reiktų planuoti taip, kad tarp šaldytuvo, viryklės ir plautuvės susidarytų trikampis su kiek įmanoma trumpesnėmis kraštinėmis.

Mokslininkai suskaičiavo, kad kasdien maistą gaminantis žmogus per metus virtuvė­je nueina daugiau nei tris mili­jonus žingsnių – atstumą, kuris prilygsta kelionei nuo Vilniaus iki Paryžiaus. Apgalvojus pagrindinės virtuvės įrangos išdėstymą šį atstumą galima sutrumpinti.

virtuves baldu isdestymas
Dažniausios virtuvės baldų ir įrangos išdėstymo formos.

Virtuvės dalis, kurioje ruošiamas maistas, – dažniausiai vieno šei­mos nario erdvė, tad ji turėtų būti patogi būtent jam. Standartiniai virtuvės baldai pritaikyti vidutinio ūgio žmonėms, bet aukštesniems ar žemesniems jie kelia nepato­gumų – norint pasiekti reikiamą daiktą, tenka pasilenkti, atsitūpti ar pasistiebti, tad ir maisto gaminimas tampa ilgesnis, varginantis, nes reikia įdėti daugiau pastangų. Planuodami virtuvę savarankiškai, nepamirškite apgalvoti visų de­talių lemiančių patogumą, funkcionalumą ir kuriančių ergono­mišką erdvę.

Planuodami virtuvę ir užsakydami ar pirkdami baldus atkreipkite dėmesį į šias detales:

  • Ar tinkamas spintelių, stalviršio aukštis? Aukštiems žmonėms tenka lenktis prie darbastalio, o žemesniems – aukščiau kelti rankas, todėl stovint nepatogiai susilenkus ar įtempus raumenis greitai pavargstama, sulėtėja darbas, dirbti tampa nemalonu.
  • Ar pakanka vietos rakandams? Svarbu, kad jų būtų užtektinai, kad pravė­rus dureles daiktai nepradėtų kristi.
  • Ar patogu bus naudotis kampinėmis spintelėmis? Jei, prirei­kus puodo, iš gilios kampinės spintelės tenka ištraukti visus kitus daiktus, maistą gaminsite ke­liskart ilgiau ir šis procesas erzins.
  • Ar pakankamas darbo vietos apšvietimas? Šviesos trūkumas virš stalviršio, kur gaminate mais­tą, verčia sutelkti dėmesį, įtempti regėjimą, todėl natūralu, kad netrukus pasijuntate pavargę ir susi­erzinę. Šiai zonai būtinas atskiras apšvietimas.

Planuodami virtuvės baldus nepamirškite pagalvoti, kiek turite įvairių virtuvės prietaisų ir rakandų, planuodami jų laikymo vietas atsižvelkite į jų naudojimo dažnumą ir svorį. Dažniausiai naudojamus patogiausia laikyti zonoje nuo žmogaus klubų iki pečių. Ši erdvė tinkama ir rečiau naudoja­miems, tačiau sunkiems daiktams – viršutinėse spintelėse juos laikyti ne tik nepatogu, bet ir nesaugu. Ideali vieta retai reikalingiems ne­sunkiems daiktams – viršutinės spintelės. Siekiant maksimaliai išnaudoti erdvę, ypač mažoje virtu­vėje, viršutines spinteles rekomen­duojama projektuoti iki pat lubų.

Nemažai šeimininkių naujoje virtu­vėje pasigenda vietos pašluostėms ir rankšluosčiams – problemą išspręsite ant vidinės spintelių durų pusės pritaisę laikiklius. Patogiausia, jei ši vie­ta – kuo arčiau plautuvės, tai yra ten, kur minėti daiktai reikalingi dažniausiai.

virtuves-spinteliu-stalcius
Tyliai judantys spintelių stalčiai patogesni nei lentynos, iš kurių sunku paimti tolyn nugrūstus rakandus.

Vienas svarbiausių virtuvės ergonomikos principų – tinkamas stalviršio aukštis. Jį reikėtų rinktis atsižvelgiant į daž­niausiai virtuvėje šeimininkaujan­čio žmogaus ūgį. Optimalus stal­viršio aukštis – 10–15 cm žemiau sulenktos alkūnės.

stalvirsio-aukstis 

Dažna klaida naujoje virtuvėje – iš anksto nenumatyta vieta mikrobangų krosnelei, naudoja­mai kone kiekvienuose namuo­se. Racionaliausia mikrobangų krosnelę įmontuoti į spintelę. Renkantis tinkamą spintelės su mikrobangų krosnele aukštį, būtina atsižvelgti į visų šeimos narių ūgį – naudotis turėtų būti patogu ir saugu tiek aukščiau­siam, tiek žemiausiam.

Kitas aktualus aspektas – pasilikti ne mažiau kaip 90 cm ilgio laisvo stalviršio ploto. Išskaidžius stalviršį dalimis, gali tekti nuolatos bėgioti nuo vienos vietos prie kitos. Planuojant mažesnę virtuvę reikėtų įvertinti, ar joje dažnai bus gaminama. Galbūt verta pasirinkti kaitlentę su 2-iem vietomis vietoje 4-ių. Tai padės sutaupyti vietos, kurios daugiau liks stalviršiui ar kitiems prietaisams.

virtuves darbastalis
Darbastalis prie lango apšviečiamas natūralia šviesa, vaizdas pro langą nuo valgomojo stalo – jaukumo ir patogumo suteikiantys sprendimai, šias detales turėtų numatyti projektuotojas.

Jeigu užsakomi individualiai gaminami baldai, rebusu tampa klausimas, kokį pasirinkti spintelių atidarymo būdą. Minimalistiniam stiliui ir monolitiniam spintelių blokui idealiai tinka Tip-On arba Push-Open mechaninio atidarymo sistema. Ji nematoma, kombinuojama su tylaus uždarymo sistema, tačiau turi trūkumą dėl nuolat ranka liečiamo baldų paviršiaus. Virtuvėje, kai rankos dažnai nėra švarios, tai ne itin priimtina. Renkantis durelių fasadinę medžiagą, reikia atkreipti į tai dėmesį, rinktis lengviau prižiūrimus paviršius. Arba rinktis prie interjero derančias rankenas, kurias nesudėtinga valyti.

Virtuvės baldams dažniausiai parenkamos išorinės, prisukamos rankenėlės, pailgos arba taškinės. Reikia atsižvelgti ir į ergonomiškumą, kad būtų patogu atidaryti tiek lengvas dureles, tiek šaldytuvo ar indaplovės fasadą. Reiktų vengti aštrių briaunų bei atsikišusių detalių, už kurių yra galimybė užkliūti.

Visgi svarbiausi dalykai virtuvėje yra kokybiška įranga – kaitlentė, plautuvė, maišytuvas, gartraukis, kurių kokybė lemia patogumą ir virtuvės interjero estetiką.

Gartraukis

Šiuolaikinė atvira virtuvė be gartraukio neįmanoma – garų surinktuvas susiurbia ne tik garus, bet ir juose esančias aromatines dalelytes, riebalus. Kokybiškas gartraukis veikia tyliai, reguliuojama jo ištraukimo galia, filtrai nesunkiai pakeičiami. Beje, rinkdamiesi gartraukį atkreipkite dėmesį, ar gamintojas nurodo standartus, pagal kuriuos nustatyti prietaiso techniniai parametrai. Rinkoje atsirado manipuliatorių, kurie nurodo „gražius“ skaičius“, bet nenurodo standarto, pagal kurį jie gauti. Taip „nupiešiami“ gražūs skaičiai, kurių tikrumu verta abejoti.

Šveicarijos virtuvinės įrangos gamintojo „Franke“ techniniuose aprašymuose visada rasite tikslius duomenis ir standartų nuorodas. Tai pasaulinio lygio kompanija, kuri sau taiko aukščiausius kokybės standartus, tuo pačiu rūpinasi, kad įrangos kaina būtų prieinama vidutiniam vartotojui. „Franke“ gaminiai Europoje pelnė ne vieną dizaino apdovanojimą, kompanijai rūpi ekologija.

Atkreipę dėmesį į mokslininkų iškeltus faktus, kaip žudančiai gamtą teršia plastikas ir kad mikrokopinės plastiko dalelės, kai geriame vandenį iš plastikinių butelių, patenka į organizmą, „Franke“ dalyje savo virtuvinių maišytuvų ėmė naudoti bioninę filtravimo technologiją. Iš krano su tokiu filtru drąsiai galima gerti vandenį nesibaiminant dėl bakterijų ir virusų bei nenuodijant savęs plastiku.

virtuves-maisytuvas-su-filtru_
Franke  maišytuvas Vital 2in1 Semi-Pro su filtravimo sistema  – filtruotam geriamajam vandeniui. Nereikia jokios filtravimo įrangos, į maišytuvą integruotos filtro kapsulės užtenka maždaug 500 litrų geriamojo vandens. Išvengsite plastiko ir neužteršite juo nei gamtos, nei savo organizmo.

Per aktyvuotos anglies filtrą ir bioninę membraną pabėgusiame vandenyje tikrai nelieka mikroskopinių plastiko likučių kaip vandenyje iš plastiko butelių. Šie plastiko likučiai buteliuose atsiranda juos atidarant dėl butelio kaklelio ir kamštelio trinties. Plačiau apie naują „Franke“ filtravimo technologiją maišytuvuose  rasite „Virtuvinis maišytuvas su filtru“.

Bet grįžkime prie garų surinktuvų. Jų „Franke“ asortimente yra apie pusantro šimto modelių, labiausiai vartotojai mėgsta integruotus, sieninius ar erdvinius pakabinamus gartraukius, kurių dizaino paletė labai plati – nuo klasikinio tradicinio gaubto iki plokščio, primenančio TV ekraną. Urbanistiniam stiliui tiks vamzdžio išvaizdos gartraukis.

modernus gartraukiai
Modernaus sieninio gartraukio dizainas primena TV ekraną ar apvalų vamzdį. Nepriklausomai nuo dizaino, visi Franke garų surinktuvai pasižymi  galinga trauka, tiksliai nukreipiamais oro srautais, kas garantuoja švarų orą virtuvėje.

„Franke“ asortimente vyrauja grūdinto stiklo arba plieno gartraukiai, kurių galingumas – nuo 300 iki 860 m³/h. Jie turi iki trijų arba keturių greičių variklius, efektyvius plaunamus riebalų filtrus, garų surinktuvai paprastai valdomi, juose yra integruotas apšvietimas. 1 lygiu veikiančio gartraukio triukšmas ne didesnis nei šaldytuvo, intensyviausiu režimu dirbančio gartraukio triukšmo lygis yra apie 60 dB.

Įmontuojami gartraukiai

Standartinis į spintelę integruojamo Franke gartraukio plotis yra 58-58,5 cm, kad būtų patogu integruoti į 60 cm pločio pakabinamą virtuvės spintelę, yra ir 90 cm pločio garų surinktuvų. Gartraukį galima įmontuoti į spintelę virš kaitlentės, taip pat ir į lubas.

imontuojami gartraukiai
Renkantis gartraukį reiktų atkreipti dėmesį į gamintojo nurodomą minimalų atstumą nuo viryklės.  

Franke gartraukiai turi indikacinę filtrų užsiteršimo lemputę, kuri praneša apie filtrų valymą ar keitimą. Galimas nuotolinis valdymas,  automatinio vėdinimo funkcija, kai gartraukis valo patalpos orą minimaliu režimu automatiškai 10-iai minučių per valandą  įsijungdamas ir išsijungdamas.

Patvarios plautuvės

Plautuvės dydis ir forma pasirenkama pagal jai numatytą vietą ir virtuvės baldų stilių, patogesnės yra gilesnės plautuvės su nusausinimo plokštuma, pagalbiniu dubeniu daržovėms plauti. Franke plautuvėms yra papildomų priedų, kurie komplektuojami atskirai, bet visi jie pritaikyti plautuvių matmenims – tai  nuvarvėjimo indai, syvyniojami padėkliukai, pjaustymo lentelės ir kt. Tiesiog darbas prie tokios plautuvės bus greitesnis ir higieniškesnis.

plautuve-su-priedais
Su plautuve komplektuojami priedai pritaikyti jų naudojimui virš plautuvės.

Plautuvės medžiaga gali būti nerūdijantis plienas, granitas, keramika, dirbtinis tektonitas. Dėl optimalaus estetikos, kainos ir patvarumo santykio populiariausios yra nerūdijančio plieno plautuvės. Beje, nerūdijantis plienas gali būti kokybiškas ir mažiau kokybiškas. Franke nerūdijančio plieno plautuvės gaminamos iš 0,7-1 mm storio plieno lakštų.  Gamybos technologija ir plieno storis lemia, kad tokioje plautuvėje girdimas mažesnis tekančio vandens garsas, plautuvė atsparesnė ir ne taip greitai nusidėvi.

Nerūdijantis plienas gali būti poliruotas arba matinis – tai jau dizaino aspektas, eksploatavimo požiūriu matinio plieno plautuvės mažiau jautrios įbrėžimams.

i-stalvirsi-ileidziama-plautuve
Į stalviršį įleidžiama Franke matinio nerūdijančio plieno plautuvė ir juodos spalvos Icon maišytuvas, kurio dizainas 2021 metais įvertintas Red Dot dizaino apdovanojimu.

Virtuvės kriauklė į stalviršį gali būti montuojama iš viršaus, tuomet jos kraštas per keletą milimetrų yra aukščiau stalviršio plokštumos. Galimas vadinamasis Slim Top montavimas, kai plautuvės kraštas yra per 1-2 mm virš stalviršio, bet vizualiai atrodo lygus su juo. Galima rinktis tokią plautuvę, kuri montuojama lygiai su stalviršiu arba iš apačios. Tuomet reikalinga stalviršį išfrezuoti per plautuvės krašto storį, iš apačios įleidžiamoms plautuvėms reikalingas visiškai vandeniui atsparus stalviršis.

Geras mašytuvas – iš ko apie tai spręsti

Daug kas sako, kad maišytuvo kokybę rodo kaina, kad  geras virtuvinis maišytuvas yra nepigus – gal ir taip, bet prisiminkime, kad keturių asmenų šeima maišytuvą per dieną atsuka ir užsuka apie 100 kartų. Tuomet įvertinkime, ar verta taupyti ir pirkti daiktą,  kuris ims jus erzinti po kelių mėnesių. Maišytuvo tarnavimo laikas priklauso ir nuo vandens kokybės.

Franke maišytuvų kainos prasideda nuo 80  eurų, bet net ir paprasčiausias šio gamintojo virtuvės kranas turi pakankamai aukštą patogų besisukiojantį snapelį, patogų valdymą, ilgaamžius keraminius kartridžus. Visuose modeliuose yra ergonomiškos svirtys, kad būtų galima tiksliai valdyti vandens srautą. Daugelyje maišytuvų yra novatoriškas laminarinis srovės reguliatorius, kad vanduo nesitaškytų į šalis.

maisytuvas-su-laminariniu-sroves-reguliatoriumi_
Kairėje – laminarinė vandens srovė, kuri palankesnė vandens taupymui ir švaros palaikymui.

Papildomos virtuvės maišytuvo funkcijos – poreikio ir skonio reikalas, bet labai patogu, jei maišytuvas turi ištraukiamą žarnelę su dušo funkcija, vandens filtrą geriamajam vandeniui, verdančio vandens kraną, sensorinę funkciją, kai vanduo ima bėgti priartinus ranką.

Gaminančiojo maistą rankos dažnai būna miltuotos ar riebaluotos ir liečiant maišytuvą jis nuolat išsitepa. Sensorinis maišytuvas šią problemą išsprendžia – priartinus ranką patogu paleisti vandenį. Vaikai irgi mieliau naudojasi tokiu maišytuvu, nes jiems patogiau išsiplauti lėkštę ar puodelį, nuplauti obuolį.

sensorinis-maisytuvas
Sensorinis maišytuvas palengvina švaros palaikymą virtuvėje, taupo vandenį. Bekontaktis Franke Atlas Neo Sensor maišytuvas.

Franke asortimente yra nulenkiamų maišytuvų, tam atvejui, jei tenka jį montuoti priešais langą. Maišytuvo valdymo rankenėlė gali būti viršuje arba šone. Papildomų funkcijų gali būti ir daugiau, nuo jų priklauso ir maišytuvo kaina. Galima rinktis maišytuvą su vienokia ar kitokia papildoma funkcija – tiesiog įvertinkite, kas jums aktualiausia.

maisytuvas-su-duso-funkcija
Ištraukiama žarnelė ir dušo funkcija labai patogios puodui pripildyti, daržovėms nuplauti.

Populiariausi yra nerūdijančio plieno Franke maišytuvai, jų modeliai yra įvairių formų – kvadratiniai „U“ arba  „L“ raidės, puslankio formos.

Nerūdijančio plieno maišytuvai gaminami ir juodos spalvos, visų jų dizainas organiškai dera su gamintojo plautuvėmis. Todėl geriausia rinktis plautuvę ir maišytuvą  bei kitą įrangą „iš vienų rankų“, kad savo virtuvėje susikurtumėte vientiso, aukšto lygio nepabostančio dizaino kalbą.  Juk perkame ne vieneriems metams…

ASA.LT informacija parengta bendradarbiaujant su „Franke“ atstovybe Lietuvoje

DALINTIS

KOMENTUOTI